Környezeti Biotechnológiai Kutatócsoport

MÜKKI logo

GINOP-2.2.1-15-2017-00037

Nemzeti vulkáni nyersanyagok hasznosítása a környezetvédelemben

(2017-2021)

Témavezető: Dr. Rauch Renáta

Konzorciumvezető: BIOCENTRUM Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kft.

A projekt célkitűzése a vulkanikus ásványi nyersanyagok bevezetése a környezetvédelmi hasznosításba, az új technológiai megvalósítások révén. Ehhez kitűnő hátteret biztosít, hogy hazánk rendkívül gazdag kiváló minőségű vulkáni nyersanyagokban (alginit, perlit, zeolit) amelyek közül az alginitből a világ készleteinek 90%-át meghaladó a részesedésünk, tehát „magyar unicum”-nak tekinthető.

Aprojekt szakmai célja a Magyarországon bányászott vulkáni nemfémes ásványi nyersanyagok szennyezett talaj- és talajvíz tisztítás területén történő hasznosításának kidolgozása. Az alginit esetében egyáltalán nem történt ez idáig felhasználás a környezetvédelem területén. A víztisztító technológia alapját az adja, hogy ezek a vulkáni nyersanyagok kiváló szennyezőanyag megkötőképességgel rendelkeznek, és ezen bányanyers anyagok magasabb feldolgozottságú termékeinek kifejlesztésével (adszorbens), és technológiai alkalmazásával (félüzemi víztisztító berendezés), egy magas hozzáadott értéket képviselő eljárás kerül kidolgozásra, amely kedvezően hat a kitermelés mennyiségére is. Az eddig nem ismert hasznosítási lehetőség felkutatása, alkalmazási feltételeinek felderítése, stratégiailag kedvező piaci lehetőséget kínál a termelés növelésére és környezetbarát technológiák bevezetésére.

Konzorcium:

BIOCENTRUM Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kft.

Pannon Egyetem,

Szegedi Tudományegyetem,

PALOTA Környezetvédelmi Kft.,

Josab Hungary Termelő és Kereskedelmi Kft.

 

2021-2.1.2-HŐ

Hulladékhő hasznosítását, tárolását, illetve piaci alapú felhasználását célzó fejlesztések megvalósítása innovatív hőtároló vagy átalakítási technológia által
Hulladékhő tárolására és szállítására alkalmas hőtároló egység kifejlesztése

(2022-

Az ipari technológiák jelentős része hőtermeléssel jár. Gyakran az így keletkezett hő nem használható fel, így a környezetbe kell engedni, ahol időnként még károkat is okozhat. A hulladékhő nehéz felhasználhatóságának az oka az, hogy bár hőre szükség van, de általában nem akkor és/vagy nem ott, ahol ez az ipari hulladékhő keletkezik.

A hulladékhő-kibocsátó létesítmények között nemcsak elvétve található olyan műszaki paraméterekkel rendelkező hőforrás, ahol a rendelkezésre álló hőmennyiség és a hőhordozó közeg hőmérséklete révén optimálisan illeszthető a megvalósítandó hőtároló rendszerre. A jelen projekt ezeknek a hulladékhőknek az eltárolhatóságával és szükség szerinti, vízi úton (uszály) vagy vasúton (tartálykocsik) való szállíthatóságával foglalkozik

Konzorcium:

THERMOFOAM Csomagolástechnikai Korlátolt felelősségű társaság

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM

PANNON EGYETEM

TERMÉSZETTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT

MAHART-Szabadkikötő Zrt.

HeatVentors Hőenergiatároló Korlátolt Felelősségű Társaság

IMSYS Mérnöki Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

GINOP-2.2.1-15 - K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések;

Épületek korszerű hőtárolása környezetbarát fázisváltó anyagok alkalmazásával építő- és szigetelőelemekben

(2016-2021)

Témavezető: Dr. Gyenis János, Dr. Feczkó Tivadar

Konzorciumvezető: Thermofoam Kft.


A projekt fő céljai: A Bács-Kiskun megyei Bácsalmáson, valamint Veszprémben megvalósuló projekt célja biológiai eredetű fázisváltó anyagokból és hordozókból környezetbarát hőtároló mikrokapszulák kifejlesztése, energiatakarékos épületszerkezeti elemekbe és hőtároló-hőszigetelő rendszerekbe történő beépítése, alkalmazása, az előállítási technológiák kifejlesztése, az új termékek hőtechnikai tulajdonságainak és viselkedésének kísérleti meghatározása, modellezése, és hagyományos épületszerkezeti rendszerekkel való összehasonlítása konténer „modellházakban” végzett vizsgálatokkal.
A fejlesztendő termék elsődleges alkalmazási területe az építőipar, ahol építő- és szigetelőanyagokban alkalmazva a mikrokapszulázott fázisváltó anyagok kedvezően befolyásolják az épületek hőtechnikai adottságait: segítségükkel az épületek belső hőmérsékletét többlet fűtőanyag vagy villamosenergia felhasználás nélkül tudják szabályozni. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, három év alatt valósult meg.

Please publish modules in offcanvas position.