Környezeti Biotechnológiai Kutatócsoport

MÜKKI logo

Környezeti Biotechnológiai Kutatócsoport

A Környezeti Biotechnológiai Kutatócsoport célja, hogy a fenntartható fejlődés elveivel összhangban kutatómunkájával hozzájáruljon a környezetterhelés csökkentéséhez. Tevékenységében meghatározó szerepet játszanak a környezetkímélő, ill. zöld technológiák fejlesztését szolgáló alapkutatási infrastruktúrák, valamint az innovatív környezetvédelmi és ipari technológiák fejlesztése, amelyek a természetből származó nyersanyagokon, illetve folyamatokon alapulnak, és elősegítik az élhető környezet fenntartását és létrehozását.
Ennek érdekében olyan eljárásokat dolgozunk ki és alkalmazunk, amelyek lehetővé teszik, hogy a környezetre kevésbé ártalmas módszerekkel, lehetőleg természetes eredetű anyagok felhasználásával feleljünk meg a korszerű biotechnológiai, környezetvédelmi iparokban, illetve a mezőgazdasági termelésben jelentkező környezetvédelmi kihívásoknak.
Céljaink megvalósítását modern részecsketechnológiai infrastruktúra is segíti, kibővítve a környezetkímélő technológiák alkalmazásának lehetőségét mikro- és nanokapszulázási módszerekkel.
A kutatócsoport kiemelt kutatási területei:
Szennyezett víz, talaj tisztítása és erőforrások hasznosítása nano-, bio- és egyéb korszerű technológiai módszerekkel.
Hulladék-újrahasznosítás és természetes anyagok (például alginit, zeolit, mezőgazdasági melléktermékek) hasznosítása környezetbarát eljárások (adszorpció, intenzifikált bioszorpció és biodegradáció) alkalmazásával.
Különböző szennyeződések biológiai bonthatósági/koncentrációs folyamatainak vizsgálata, intenzifikálása, alkalmazott biotechnológiai megoldások kutatására.

Please publish modules in offcanvas position.