A kutatólaboratórium tevékenysége

A kutatócsoport tevékenysége, kutatásai célja egyrészt a hagyományos kémiai és biokémia műveletek továbbfejlesztése, de főként új biokémiai műveletek, eljárások, azok törvényszerűségeinek, a hatékonyságuk javításának kutatása. Ez magában foglalja az enzim katalitikus folyamatokat és a mikroorganizmusok alkalmazását értékes termékek és alapanyagok előállítására.

Kísérleteket folynak különböző biopolimerekkel, melyek hordozói lehetnek
olyan diagnosztikai és terápiás célú nanobiokompozitoknak, amik a hatóanyagot célzottan a rákos sejtbe juttatják, és azt a hordozó magából szabályozott hatással engedi ki.

Kutatásokat végeznek az iparban használatos enzimek stabilitásának növelésére, és különböző módszerekkel azok rögzítésére, amely lehetővé teszi az enzimek ismételt felhasználását és gazdaságosabbá teszi az alkalmazásukat. A folyamat során különböző, az iparban alkalmazott enzimmolekulákat egyedenként polimer-réteggel vonják be, ezzel részben izolálják a környezetétől növelve a stabilitást és/vagy pl. mágneses nano-részecskékhez rögzítik a könnyebb kinyeréshez és ismételt felhasználáshoz. A kísérleteket pl. chymotripszin, celluláz, mannozidáz enzimekkel végezik, amely során lényeges stabilitásnövelés volt tapasztalható extrém magas pH és hőmérséklet értékeknél.

Fontos kutatási tevékenységük a membrán műveletek kutatása. A membrán réteget nagyobbrészt komponensek elválasztására alkalmazzák, de nagy hatékonysággal alkalmazható reaktorként is mind kémiai és bio-katalizátorok, mint mikroorganizmusok katalizálta reakciók megvalósítására. A membránon keresztüli elválasztás hatékonysága elsősorban a membrán tulajdonságaitól függ. E részben kísérleti, részben elméleti vizsgálatok célja a gyártók és a felhasználók segítése, hogy milyen tulajdonságú membránt gyártsanak és alkalmazzanak az adott elválasztás hatékony megvalósításához, másrészt új, hatékony membrán-műveletek, eljárások kutatása, megvalósítása. E kutatás keretében vizsgálják a pervaporációt, nanoszűrést, valamint a membránreaktorok működését és alkalmazását, valamint a permszelektív membrán alkalmazásának lehetőségét energiatermelésre.

Az alacsony koncentrációjú bioaktív komponensek, amelyek megtalálhatók a felszíni vizeinkben és a hagyományos módszerekkel tisztított szennyvizeinkben, eltávolítása enzimek és/vagy mikrobák alkalmazásával igen fontos környezetvédelmi feladat. Kutatásokat végeznek az élővilágra veszélyes, zömében gyógyszerhatóanyagok koncentrációjának további csökkentésére bio-katalitikus
módszerek alkalmazásával.